Składniki:
Schab-1kg
grzyby 1/2 Kilograma
(świeże lub mrożone)
pieczarka 1/2 Kilograma
bułka tarta (do panierowania)
mąka Wg uznania
(do obtaczania)
Jajka 4 Sztuki
tymianek 1 Łyżeczka
masło 1 Łyżka
olej
cebula 2 Sztuki
Marynata:
mleko 1 Litr
liść laurowy Wg uznania
pieprz Wg uznania
sól Wg uznania
cebula 2 Sztuki
czosnek 2 Ząbki
ziele angielskie Wg uznania
Purre ziemniaczane:
mleko 2 Łyżeczki
gałka muszkatołowa Wg uznania
koperek Wg uznania
(świeży lub suszony)
sól 1 Szczypta
masło 1 Łyżeczka
ziemniaki 200 Gramów
(na porcję)
Sposób wykonania:
Ogólnie:
Schab umyć osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić na 10 plastrów,
rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, w misce rozłożyć jeden plaster schabu na mięso kłaść 2 plastry cebuli następnie przykryć plasterkiem schabu i tak do ostatniego kawałka,
dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz rozgniecione ząbki czosnku
wszystko zalać mlekiem odstawić na 24 godziny.
Przygotować farsz: pieczarki oraz grzyby umyć, pokroić na plasterki,
cebule obrać i drobno posiekać,
na patelni rozgrzać masło wrzucić cebule aby się zeszkliła następnie dodać pieczarki, posolić i dusić do odparowania wody doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Mięso wyjąć z marynaty i lekko osuszyć, przygotować składniki do panierki, jajka rozbełtać z odrobiną soli, następnie każdy płat oprószyć solą i pieprzem,
nałożyć po łyżce farszu i zawijać, panierować najpierw w mące, jajku oraz w bułce tartej,
smażyć na złoty kolor, przełożyć do brytfanny przykryć i piec w piekarniku 25 min w temp 180 stopni.
W tym czasie ugotować ziemniaki.
Zmiksować je z dodatkiem soli, gałki muszkatołowej oraz koperku,
Upieczone roladki wykładać na talerz podawać je z puree ziemniaczanym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz