- szynka wieprzowa-1,2kg
- cebula-3szt
- marchew-200gram
- pietruszka korzeń-50gram
- seler-50gram
- bulion-5szklanek
- koncentrat pomidorowy-1łyżeczka
- wino czerwone-100ml
- smalec do smazenia
- papryka słodka i ostra w proszku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- Placki ziemniaczane:
- ziemniaki-2kg
- mąka pszenna-4łyżki
- jajka-3szt
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Gulasz:Mięso oczyścić z błonek umyć a następnie pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć na patelni rozgrzać smalec a następnie wrzucić mięso i mocno podsmażyć na brązowy kolor, wrzucić do rondla, na tej samej patelni zeszklić cebule pokrojoną w kostkę i wsypać obie papryki chwile podsmażyć wszystko zalać winem a następnie przelać do rondla, dorzucić liście laurowe oraz ziele angielskie, wlać bulion dusić na wolnym ogniu około 1.5-2godz. Obrane warzywa pokroić w kostkę i poddusić na maśle do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wrzucić warzywa oraz dodać koncentrat oraz doprawić do smaku solą pieprzem i tymiankiem.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. posolić, i po kilku minutach przecedzić przez sito, do ziemniaków dodać mąkę oraz jajka doprawić do smaku. smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, usmażone wykładać na talerz podawać z gulaszem i surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz