Pianka truskawkowa
Pianka truskawkowa:
Składniki na pianke:
- Jajka-4szt
- Cukier-50gram
- skórka cytrynowa
- galaretka truskawkowa
- dżem truskawkowy-do dekoracji
- mięta
- plasterki cytryny
- pół banana
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody odstawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć na puch z połową cukru, resztę cukru ubić z białkami na sztywną piane. Do ubitej piany dodać żółtka oraz skórkę cytrynową a następnie dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa lekko stężała, co jakiś czas mieszając(inaczej ciężka galaretka opadnie nam na dno), Schłodzoną piankę rozlewać do filiżanek, a gdy nam stężeje wykładać na talerz i udekorować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz