sobota, 19 października 2013

Pianka truskawkowa





Pianka truskawkowa:

Składniki na pianke:

  • Jajka-4szt
  • Cukier-50gram
  • skórka cytrynowa
  • galaretka truskawkowa
  • dżem truskawkowy-do dekoracji
  • mięta
  • plasterki cytryny
  • pół banana 
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody odstawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć na puch z połową cukru, resztę cukru ubić z białkami na sztywną piane. Do ubitej piany dodać żółtka oraz skórkę cytrynową a następnie dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa lekko stężała, co jakiś czas mieszając(inaczej ciężka galaretka opadnie nam na dno), Schłodzoną piankę rozlewać do filiżanek, a  gdy nam stężeje wykładać na talerz i udekorować 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz