piątek, 18 października 2013

Galart


                                                           

Składniki:

Golonki-2szt
udka kurczaka-2szt
marchew-2szt
pietruszka-1szt
seler-1/2szt
cebula-3szt
ziele angielskie
liśc luarowy
sól
pieprz
żelatyna-50gram
groszek konserwowy-puszka
woda-3litry
ugotowane jajka-3szt
białka-4szt
ocet-3 łyżeczki


Z golonek zdjąć skórę i wrzucić do garnka razem z udkami, zalać zimną wodą dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól. Gotować na wolnym ogniu 3 godziny po tym czasie wyjąć udka i dorzucić warzywa pokrojone na mniejsze części(cebula przyrumieniona na suchej patelni), gotować aż warzywa zmiękną. następnie przecedzić wywar i ostudzić, w misce ubić białka dodać do wywaru razem z octem, wstawić na ogień i powoli gotować aż wywar będzie klarowny, wszystko przecedzić przez sito wyłożone gazą. Ponownie zagotować, gdy wywar będzie gorący wlać odrobinę do szklanki i wymieszać w nim żelatyne, wszystko wlać do wywaru i zamieszać odstawić do wystygnięcia. Warzywa oraz mięso pokroić w kostkę a jajka w plasterki. Do filizanek układać po plasterku jajka na to warzywa oraz groszek na końcu mięso, wszystko zalewać przestudzonym wywarem, odstawić do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz