poniedziałek, 10 lutego 2014

Galantyna kurczaka z bakaliami





Składniki:
2,5kg kurczaka
40dag pieczarek
200gram mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1cebula
2 ząbki czosnku
50gram suszonej żurawiny
50gram suszonych śliwek
100gram suszonych moreli
1łyżka masła
3łyżki oleju
2szklanki bulionu
sól
pieprz
papryka słodka








Sposób przygotowania:
Mięso kurczaka oddzielić od kości i skóry i następnie zmielić na grubych oczkach, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce, Na patelni rozgrzać łyżke masła dodać pieczarki ,oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz 1 cebule pokrojoną w kostkę, Dusić aż odparuje woda z grzybów. Bakalie zalać wrzącą wodą a następnie drobno pokroić. Pieczarki, bakalie i mięso mielone wieprzowe, jajko połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Na przygotowaną skórę rozłożyć mięso kurczaka a następnie przygotowaną masę, wszystko dokładnie zwinąć, Piekarnik nagrzać do 250 stopni . Formę wysmarować olejem i przełożyć kurczaka, włożyć kurczaka do piekarnika i zmniejszyć temperature do 180 stopni, piec przez 1 godzine 10minut często podlewając bilionem. Po upieczeniu powstały sos zmiksować a kurczaka pokroić w plastry smacznego:)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz