poniedziałek, 21 października 2013

Ślimaki drożdżowe







Składniki:

mąka-500gram
mleko-200ml
masło-100gram
cukier-100gram
drożdże-40gram
orzechy włoskie-150gram
czekolada mleczna-100gram
rodzynki-garść
banany-2szt
olej-łyżka
mleko-3łyżki
cukier puder-3 łyżki
woda-2łyżki


Sposób wykonania:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko a następnie wsypać odrobinę mąki tak aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie rozpuścić masło, jajka podgrzać z cukrem a następnie ubić na puszystą masę, po godzinie do rozczynu wlać masło, masę jajeczną oraz przesianą mąkę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepiło się do rąk około10min. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Przygotować masę: orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i zmiksować na gładką masę z dodatkiem łyżki oleju, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem, rodzynki sparzyć w gorącej wodzie. wszystko razem połączyć, gdy ciasto wyrośnie chwilę je wyrobić a następie rozwałkować na prostokąt, masę wyłożyć na ciasto a następnie rozprowadzić po całym cieście, zwinąć w roladę i pociąć na plastry o grubości 2 cm, bułeczki wykładać na formę odstawić na 15 minut, następnie posmarować żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika 180stopni na około 20-25minut. Upieczone bułki wyjąc, wystudzić i polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz