piątek, 31 stycznia 2014

Ciasto pinacolada





Ciasto pinacolada

Wilgotne ciasto nasiąknięte syropem z ananasów. oraz przepyszny aromatyczny krem z dodatkiem likieru pinacolada, najlepiej smakuje na drugi dzień:)

Biszkopt:
6 jajek
3/4 mąki tortowej
3/4 mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
Kremówka 750ml
1 biała czekolada
100ml likieru pinacolada 
100gram cukru pudru
70gram wiórków kokosowych
4łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
30gram wiórków kokosowych
1 puszka ananasów 
1łyżeczka żelatyny
szczypta barwnika spożywczego(niekoniecznie)










Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Żółtka ubić z polową cukru, a białka z resztą cukru na sztywną piane. Do białek dodać mase z żółtek oraz przesiane mąki, wode oraz proszek do pieczenia.
Blache o wymiarach 25X35 wyłożyć papierem i napełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 35minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia
Krem:
 Czekolade rozpuscić w kąpieli wodnej następnie wlać likier. Kremówke ubić na sztywną piane z cukrem pudrem następnie dodać czekolade oraz wiórki, i rozpusczoną w 1/4 szklanki żelatyne.
Wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt przeciąć na pół, w górnej warstwie powycinać kółeczka, a następnie nasączyć syropem z ananasów. na dolny biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, przykryć
2 warstwą, reszte kremu rozsmarować na górnej warstwie tak aby nie zakryć kółek i posypać wiórkami. Ananasa zmiksować na purre z dodatkiem barwnika spożywczego. Źelatyne rozpuscić 1 1/4 szklanki wody i dodać do musu, następnie rozlać do otworków. Gotowe ciasto odstawić na całą noc do lodówki :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz