poniedziałek, 21 października 2013

Placki ziemniaczane z gulaszem z warzywami i surówką































  • szynka wieprzowa-1,2kg
  • cebula-3szt
  • marchew-200gram
  • pietruszka korzeń-50gram
  • seler-50gram
  • bulion-5szklanek
  • koncentrat pomidorowy-1łyżeczka
  • wino czerwone-100ml
  • smalec do smazenia
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól 
  • pieprz



  • Placki ziemniaczane:
  • ziemniaki-2kg
  • mąka pszenna-4łyżki
  • jajka-3szt
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Gulasz:Mięso oczyścić z błonek umyć a następnie pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć na patelni rozgrzać smalec a następnie wrzucić mięso i mocno podsmażyć na brązowy kolor, wrzucić do rondla, na tej samej patelni zeszklić cebule pokrojoną w kostkę i wsypać obie papryki chwile podsmażyć wszystko zalać winem a następnie przelać do rondla, dorzucić liście laurowe oraz ziele angielskie, wlać bulion dusić na wolnym ogniu około 1.5-2godz. Obrane warzywa pokroić w kostkę i poddusić na maśle do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wrzucić warzywa oraz dodać koncentrat oraz doprawić do smaku solą pieprzem i tymiankiem.

Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. posolić, i po kilku minutach przecedzić przez sito, do ziemniaków dodać mąkę oraz jajka doprawić do smaku. smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, usmażone wykładać na talerz podawać z gulaszem i surówką 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz