piątek, 24 stycznia 2014

Ciasto orzechowe



W taki zimny dzień  należy nam się chwila słodkości :). Proste ciasto przekładane masą budyniową i przepyszną skorupką orzechową, będzie idealne na takie chłodne dni. Jak każde ciasto z masą budyniową musi trochę przeleżeć aby nabrało smaku i nasiąkło smakiem. Zachęcam do próbowania :)
         

         


Biszkopt:
6- jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
7 łyżek cukru pudru
200 gram masła śmietankowego

Warstwa orzechowa
200 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
2łyżki miodu
2łyżki cukru
3łyżki masła

                                 






Biszkopt: Żółtka ubić z połową cukru i wodą  na biały puch, białka ubić na sztywną pianę wraz z resztą cukru. Następnie do białek dodać żółtka i resztę składników delikatnie wymieszać, Wstawić do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni(bez termoobiegu) na około 30-35minut, upieczony biszkopt wyjąc odstawić do ostygnięcia. Przygotować budyń do rondla wlać 2,5 szklanki mleka zagotować, W misce wymieszać mleko, żółtka i obie mąki, wlać do gotującego się mleka, gotować 2 minuty cały czas mieszając, odstawić do ostygnięcia. Następnie masło( ważne masło musi zawsze być cieplejsze od budyniu inaczej krem się zwarzy)
zmiksować z cukrem, powoli dodawać budyń. Biszkopt przekroić na pół, nałożyć krem, przykryć drugą połową ciasta. Przygotować warstwę orzechową , Orzechy uprażyć na patelni dodać miód, masło, oraz cukier chwile podgrzewać az wszystko się rozpuści, gorącą masę wylać na wierzch ciasta, najlepiej odstawić ciasto na całą noc:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz