środa, 15 stycznia 2014

Ciasto marchewkowe



Przepyszne wilgotne i aromatyczne ciasto:), najlepiej smakuje na drugi dzień :)
dzięki dodaniu oleju oraz pieczenie w niższej temperaturze ciasto staje sie wilgotniejsze i nie wychodzi suche
zachęcam do wypróbowania




Składniki na ciasto:


  • marchew obrana -300gram
  • mąka-300gram
  • olej-250gram
  • cukier-150gram
  • cukier wanilinowy-1opak
  • Jajka-3szt
  • proszek do pieczenia-1łyżeczka
  • cynamon-1łyżeczka
  • przyprawa do piernika-1lyżeczka
  • daktyle suszone-6szt
  • rodzynki-garść
  • orzechy włoskie-garść


  • kremówka-250ml
  • żelatyna-łyżeczka
  • woda-1/4szklanki
  • banany-2szt
  • cukier puder-3łyżki


  • cukier puder
  • barwnik spożywczy


Do mąki wbić jajka i wsypać cukier zmiksować na biały puch powoli wlewać olej.  W osobnym naczyniu wymieszać mąke z przyprawami i z proszkiem do pieczenia, marchew zetrzeć na tarce, a bakalie drobno posiekać. Następnie do masy jajecznej  dodać startą marchewkę wsypać mąkę, dodać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do nagrzanego piekarnika(150stopni bez termoobiegu) na około godziny

W tym czasie żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, banany zmiksować na gładki mus a kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie banany i lekko ciepłą żelatynę połączyć z kremówką. Upieczone ciasto wyjąć pozostawić do wystudzenia, następnie przekroić na pół i posmarować kremem złożyć w całość:), Wierzch udekorować lukrem, odstawić na 24 godz w chłodne miejsce, smacznego:)!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz