środa, 15 stycznia 2014

Zupa krem porowo-serowa




Składniki:
  • Por-2szt
  • ser topiony-200gram
  • ziemniaki-2szt
  • masło-1łyżka
  • cebula-1szt
  • czosnek-2ząbki
  • dobry rosół-5 szklanek
  • sól 
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 
  • Śmietana kremówka
  • szynka w plasterkach
  • grzanki
  • szczypiorek

Pora pokroić w półksiężyce, ziemniaki i cebule  obrac i skroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W Rondlu rozgrzać masło wrzucić warzywa i podsmażyć kilka minut aż warzywa lekko się skarmelizują, następnie podlać rosołem i gotować do miękkości pod koniec wrzucić serek topiony i wszystko zmiksować doprawić do smaku, na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę szynkę wrzucić w całości czosnek  i wszystko mocno podsmażyć. Gotową zupę przelać na talerze i udekorować, Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz