piątek, 17 stycznia 2014

Schab nadziewany morelami w sosie śliwkowym




Prosty sposób na pyszny obiad, Schab dzień wcześniej zamarynowany sprawia że jest mięciutki i kruchy. Idealnie komponuje się ze słodkim sosem śliwkowym oraz pieczonymi ziemniakami i glazurowaną tymiankową marchewką.


Składniki:




1 kg schabu bez kości
10 moreli suszonych
10 śliwek suszonych
1 łyżka musztardy
1 łyżka majeranku
500 ml bulionu
50 ml wina czerwonego
1 łyżka smalcu 
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
2 goździki
szczypta cynamonu

Glazurowana marchewka:
200 gram obranej marchewki
1 łyżka cukru
szczypta tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Pieczone ziemniaki
400 gram ziemniaków
rozmaryn
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól

Schab opłukać, oczyścić z błonek a następnie zrobić nacięcie w środku i nadziać morelami. Mięso natrzeć solą, pieprzem majerankiem, musztardą  oraz przeciśniętym czosnkiem, dodać pokrojoną w ćwiartki cebule i śliwki, goździki oraz cynamon, odstawić na min 12 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso a następnie mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu(ważne wieprzowinę zawsze smażymy na smalcu to nada jej "smaku") następnie wszystko do brytfanny a na patelnie wlać czerwone wino oraz bulion następnie wszystko chwile pogotować i przelać do brytfanny. Wstawić mięso do nagrzanego do 250 stopni piekarnika  a następnie zmniejszyć temperaturę na 180 stopni,  piec godzinę. W tym czasie ziemniaki oprószyć rozmarynem i solą, dodać czosnek, masło oraz olej i wstawić do piekarnika na godzinę czasu.  Marchewki pokroić w słupki ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić  wrzucić na rozgrzaną patelnie dodać masło oraz olej ,podsmażyć aż się lekko zarumieni wsypać cukier oraz tymianek i lekko skarmelizować  gotowe odstawić na bok. Gdy mięso sie upiecze  wyjąc z brytfanny zawinąć i w folie i wstawić do piekarnika, a powstały sos z mięsa zmiksować, mięso pokroić w plastry polać sosem i podawać z ziemniakami i glazurowaną marchewką 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz