wtorek, 15 października 2013

Ciasto z musem truskawkowym






 Składniki:

Biszkopt:
cukier 3/4 Szklanki
mąka pszenna 5 Łyżek
mąka ziemniaczana 5 Łyżek
proszek do pieczenia 1 Łyżeczka
Jajka 4 Sztuki
woda 2 Łyżki
Masa:
dżem truskawkowy 1 Szklanka
cukier 3 Łyżki
galaretka truskawkowa 2 Sztuki
żelatyna 4 Łyżeczki
mus truskawkowy 5 Szklanek
Masa śmietankowa
mleko 1/2 Litra
galaretka pomarańczowa 1 Sztuka
żelatyna 3 Łyżeczki
bita śmietana w proszku 2 Sztuki
(śnieżka)
Dekoracja:
dżem brzoskwiniowy Wg uznania
dżem truskawkowy Wg uznania
czekolada gorzka Wg uznania
galaretka pomarańczowa 2 Sztuki

                                        


Sposób wykonania:

Biszkopt:
1.Białka ubić następnie wsypywać powoli cukier i ubić na lśniącą piane do białek dodawać pojedynczo żółtka oraz wodę.
2.Następnie za pomocą sitka przesiewać oba rodzaje mąki oraz proszek do  pieczenia lekko wymieszać za pomocą rózgi.
3.Masę przełożyć do foremki 40X25 i wstawić do piekarnika na 25 min na 180 stopni.
4.Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa truskawkowa:
1.Mus truskawkowy podgrzać razem z dżemem i cukrem gdy będzie bardzo gorący wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia, tężejącą masę wylać na przestudzony biszkopt odstawić do stężenia.

Masa śmietankowa: 

1.Galaretke i żelatyne rozpuścić w szklance wody odstawić do wystygnięcia
2.Następnie w misce ubić śnieżkę a następnie dodać płynną galaretkę.
3.Wszystko dokładnie wymieszać a następnie wylać na masę truskawkową.
4.Wstawić do lodówki, 2 galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do wystygnięcia.
5.Następnie udekorować ciasto za pomocą dżemów i czekolady, a następnie delikatnie wylać tężejącą galaretkę wstawić na całą noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz